Zomerschool in Gunjur

Ook in Gambia gaan de kinderen weer bijna naar school na de zomervakantie. In Gunjur is de school voor meer dan 200 leerlingen echter de afgelopen maand gewoon doorgegaan. De eerste zomerschool van AFNOW voor wezen en arme kinderen, mogelijk gemaakt door Jiki, door u!

AFNOW, een lokale vrijwilligersorganisatie van docenten die wezen en armen naar school helpt, had deze al lange tijd op hun verlanglijstje staan. Er zijn nogal wat leerlingen die door omstandigheden een achterstand hebben opgelopen en de zomerschool zou hun kennis kunnen bijspijkeren. Zonder die bijlessen zou de achterstand alleen maar groter en groter worden, wat de toekomstperspectieven van deze kinderen niet ten goede komt.

Leerlingen aan het werk tijdens de AFNOW zomerschool 2014 in Gunjur

Toen wij in april een vergadering hadden met AFNOW en deze zomerschool op hun wensenlijst aantroffen, besloten wij de kosten voor onze rekening te nemen. Doordat AFNOW met vrijwilligers uit het onderwijs werkt, zou dit project namelijk al voor iets meer dan een Euro per leerling uitgevoerd kunnen worden. Een Euro om een kind weer een eerlijke kans op een betere toekomst te geven!

Een wiskundeklas tijdens de AFNOW zomerschool 2014

AFNOW heeft de gelegenheid bovendien aangegrepen om niet alleen de gebruikelijke vakken aan te pakken. Ze hebben contact opgenomen met het ministerie van volksgezondheid en welzijn en een van de ambtenaren is gekomen om de kinderen te onderwijzen over gezondheid, tienerzwangerschappen en drugs.

Ambtenaar van het ministerie praat met de leerlingen over gezondheid, tienerzwangerschappen en drugs

Deze allereerste zomerschool is begonnen op 4 augustus en gaat door tot 5 september. Na afloop zullen we overleggen met de vrijwilligers van AFNOW, die een geweldige prestatie hebben geleverd. Als deze eerste editie een succes was, zullen wij ons er zeker voor inzetten om volgend jaar weer een zomerschool mogelijk te maken. Uw hulp is daarbij natuurlijk van harte welkom!

AFNOW vrijwilligers houden toezicht tijdens de lezing van het ministerie

Ook de andere initiatieven van AFNOW zijn overigens zeker de moeite van het steunen waard. Zo verstrekken ze sinds kort ook microkredieten aan weduwen, zodat zij in staat zijn een (landbouw)bedrijf op te bouwen waarmee zij in het levensonderhoud van hun gezin kunnen voorzien.

Naar huis aan het einde van de schooldag